Johanna Ljunggren

Som utbildad yogalärare sedan 12 år tillbaka har Johanna Ljunggren provat att leva hälsosamt och ”rent” enligt alla så kallade regler, men sedan bestämde hon sig för att den hälsosamma livsstilen kan bli ohälsosam. På Stockholms Matmarknad där jag (Julia) har fått gå bredvid och lära av Johanna satte vi oss ner en eftermiddag för att reda ut vad Johanna egentligen menar när hon förespråkar både detox & retox.

 

Vi börjar med rawfood som just nu är Johannas största projekt då hon är rawfoodkock med ansvar över produktion av raw-yoghurtar, kallpressade juicer, smoothies, shots och rawluncher. Själv har hon inga regler kring sin mat eller om att alla borde äta rawfood, då hon själv inte följer alla de riktlinjer som finns i raw-världen. Hon kallar gärna hellre maten för plantfood. Men tanken bakom detta är att tack vare alla sjukdomar och allt ohälsosamt som fyller våra liv kommer vi att behöva den här kosten för att boosta våra kroppar. Dock är maten på Stockholms Matmarknad något som hon gärna ser en utveckling i med en blandning av hennes plantfood som detox och croissanter som retox. Drömmen är att skapa det hon själv kallar för ”sexig naken mat”: inga regler, inga måsten, ingen prestige, inga dieter.

 

Men grunden ligger ändå någonstans i yogan. Johanna gör själv yoga varje morgon, men skulle gärna ägna ännu mer tid åt den. Det handlar om att ta eget ansvar. Hon får ofta frågan om hur man har tid och ork att vakna klockan fyra på morgonen för att hinna yoga innan man går till jobbet, men svaret på detta är enkelt: hur skulle hon annars orka gå upp tidigt och jobba långa dagar? Dock känner Johanna att detta är något som kommer med ålder och erfarenhet, att kunna stå för det man gör. Hennes livsstil är hennes beauty regime. Att äta bra råvaror och att röra på sig hela tiden både i jobb och på fritid. I Johannas värld finns ingen quick fix.

 

I nuläget finns det även en bok på väg med alla tankar och all inspiration till Johannas underbara livssyn samlade där hon skriver om hur hälsosam mat inte behöver innebära att man bara tar bort och tar bort. Istället ska vi inspireras av sydländerna i att en måltid är en social händelse som ska vara en positiv upplevelse. Nu när yogan har blivit en trend vill Johanna få in rawfood i samma sväng och förmedla hennes tankar kring detta. Allt behöver inte vara idealiskt utan det är okej att inte må toppen hela tiden. Vi har dock en skyldighet att ta eget ansvar över våra kroppar och lära oss om hur våra kroppar fungerar och mår bra av. Efter att själv ha kämpat med både depression, ångest och anorexia har Johanna nu skapat sig redskap för att våga ta hand om sig själv och inte skylla ifrån sig när kroppen inte fungerar som bäst. Nu jobbar hon för att stärka andra individer och sprida sin yogafilosofi, för verkligheten är att inte alla mår bra. Dock känner hon själv att även om kroppen känner sig sliten är det just nu värt att gå upp tidigt och jobba mycket när hon vet att hon jobbar mot något.

 

Nästa kapitel i Johanna Ljunggrens story är alltså en blandning av att jobba och fortsätta med boken som är beräknad att släppas i maj 2016. Även om det verkar som att allt just nu händer på samma gång och att det är intensivt så har hon ändå en positiv inställning. Hon blandar själv yoga & rawfood med pizzamiddagar & dans på borden. I Johannas ögon kan man både äta kakan och ha kvar den.