Liva Wrae

Liva Wrae

Liva är sedan två år tillbaka vegan och undviker gärna att äta gluten. Tillsammans med träning (i form av exempelvis yoga och att vara ute i naturen) prioriterar Liva en hälsosam livsstil i kombination med att studera grafik. Rebecca lärde känna Liva då de vandrade ihop och eftersom de ofta diskuterar mat tillsammans tänkte Rebecca att det vore utmärkt att låta Liva berätta om sin syn på mat här på Stories of Us.

 

"Jag tror att mat påverkar oss och spelar en mycket större roll i allt vi tänker och gör än vad vi förstår. Jag älskar att laga god mat som får mig att må bra och att testa mig fram och känna efter hur mina tankar och min kropp påverkas av det jag äter.

 

Jag har varit vegan i två år och innan det vegetarian i närmare sju år. Jag slutade äta gluten i ungefär samma veva som jag blev vegan eftersom jag då precis kommit hem från Nya Zeeland där jag i drygt ett halvår ätit nästan uteslutande veganskt med väldigt lite gluten. När jag kom tillbaka till Sverige märkte jag att jag mådde sämre (framför allt energimässigt) av att gå tillbaka till en kost rik på gluten, så jag slutade äta det. Eftersom jag slutade äta gluten samtidigt som jag blev vegan blev nog förändringen i mina matvanor större än de annars blivit om jag bara gått från vegetarian till vegan. Jag började läsa mycket bloggar och böcker om t.ex. näringslära och food combining för att lära mig så mycket som möjligt om relationen mellan fysisk & psykisk hälsa och mat, för att sedan försöka hitta en balans som fungerar och känns bra för mig. Sedan dess har jag experimenterat mycket med min kost, t ex ätit mer eller mindre raw food, för att se hur min kropp mår av det. Jag tror inte på att äta superstrikt enligt någon diet eller plan, men jag tror att det är bra att vara medveten om vad man mår mer eller mindre bra av.

 

Allmänt skulle nog alla må bra av att äta mer färska grönsaker och frukter, mindre processad mat och dricka mer vatten. Enkla sätt att få i sig mer frukt och grönt är att t ex genom att dricka en stor (grön) smoothie till frukost, eller genom att äta en stor sallad innan middagen. För att slippa snabba processade och ofta dyra matlösningar kan man ta en kväll i veckan till att exempelvis lägga linser/bönor/nötter i blöt och göra röror, rosta rotfrukter etc. så att det resten av veckan blir enkelt att äta mat lagad från grunden. För att få i mig vatten brukar jag se till att dricka 1-2 stora glas vatten ett tag innan jag äter frukost och sedan sippa på ungefär en liter till under dagen. Generellt tror jag många skulle må bra av att bli mer "in tune" med sin kropp och lära sig lyssna på den och dess reaktioner.

 

Mest inspirerade och motiverande tycker jag är att se människor runt omkring mig som lever sunda liv och mår bra, och det finns så många coola människor att inspireras av online att det är svårt att plocka ut, men några är:

 

Bloggarna "Green Kitchen Stories" och "Oh She Glows"

 

Paret Rich Roll & Julie Piatt som har podcasten "Rich Roll Podcast" & boken "The Plantpower Way"

 

Boken "Dr. Libbys Real Food Chef"

 

Dokumentärerna "Cowspiracy" & "Forks Over Knives "

 

Utöver detta har Liva startat onthatfruit.tumblr.com där du kan finna massor av inspiration.

 

Liva gör även fantastiska illustrationer och tryck som du kan finna här.