Our philosophies

Thoughts about yoga and how this lifestyle, workout, or meditation method entered our separate lives.

Sussi

"Yogan & Jag

 

Första gången jag var på yoga var för 14 år sedan då vi bodde på Nya Zeeland. Sedan dess har jag gått på pass lite sporadiskt. För några år sedan fick jag möjligheten att gå mer regelbundet och då förstod jag. Jag förstod mer och mer för varje pass, samtidigt som yogan blev större och jag hittade mer och mer att utforska.

 

Under att yoga mycket en sommar så förstod jag även att din yoga ser inte ut som min yoga. Det som händer i mig är bara min upplevelse, den är unik för mig. Yogan fick mig att hitta ytterligare en dimension i mig själv, en plats i mig där jag inte hade varit på länge.

 

Det är en plats som jag är rädd om, dit ingen annan kommer. Där upptäcker jag nya saker om mig själv varje gång. Jag öppnar mitt bröst då det är stängt, gammal stress och oro i mina höfter släpper, min ryggrad vrider ut det som inte ska vara där. Yogan har gjort mig modig att våga titta på det som släpper, försöka förstå varför det fanns där. Yogan tar emot mig när jag faller, då har den gett mig ett andetag som räddat mig flera gånger. Ingen utmanar mig så mycket, eller ger mig sådan tillit.

 

Min yoga handlar om mig, där jag är just där och då, mellan in och utandning."

Julia

"Yogan kom till mig när jag var väldigt ung, men jag var inte riktigt redo att ta in den då. Jag visste att den hjälpte mig att hantera min stress, påminde mig att andas, hjälpte mitt huvud och min kropp att komma överens. Men som så många andra valde jag bort yogan när jag kände att jag behövde mer tid i mitt liv till annat.

 

Yogan kom sedan tillbaka till mig några år senare, och återigen kände jag hur mycket lättare det blev att leva i min kropp. Min balettkropp som jag i många år hade pushat och utmanat blev jag ombedd att ta hand om och respektera. Istället för att kämpa igenom smärta fick jag ta ett steg tillbaka. Istället för att klistra på ett leende fick jag slappna av och andas. För mig var det både skrämmande och helt fantastiskt.

 

Nu yogar jag några gånger i veckan, mycket själv och ibland hos någon yogalärare. Jag älskar när min yogalärare påminner mig om att använda min andning som ett ankare för att hitta tillbaka till min kropp och nuet under yogan. Andetaget gör så mycket för mig, som att förbättra min hållning, min självkänsla, mitt humör. Mitt andetag är jag så tacksam för.

 

Jag är också tacksam över allt det som yogan för med sig när den kommer in i ens liv. Den kunskap som bara handlar om sig själv, sin kropp och sin själ. Med yogan lär jag mig hela tiden nya saker om mig själv, samtidigt som jag lär mig att lita på mig själv. Jag lär mig vad min kropp behöver och vad som får min kropp att bli stel, avslappnad, arg, lycklig, stolt. Yogan lär min själ hur den ska leva i min kropp."

 

 

Rebecca

"När jag var omkring 11 år såg jag en dokumentär om en ung pojke som levde eller höll på att lära sig att leva som buddhistisk munk. Den dokumentären påverkade mig väldigt starkt och jag började studera österländsk tro lite sporadiskt på fritiden. Mycket av det jag hittade beskrev att meditation var en viktig del i det hela så jag började meditera på egen hand. Detta ledde till att jag upptäckte yogan.

 

Fram till att jag var 19 fortsatte det sporadiska utövandet där jag lärde av filmer, enstaka klasser, böcker, radioprogram och liknande. När jag sen flyttade ner till Malmö och för första gången bodde själv började jag gå på yoga en gång i veckan hos en lärare som heter Jona. Jag tror att Jona och yogan hjälpte mig igenom mina studier mer än något annat. Det var min fasta punkt att åka iväg en gång i veckan och fokusera helt på mitt eget välbefinnande.

 

Nu har yogan blivit så mycket mer än ett intresse, en fascination eller en utövning (även om det fortfarande är alla dessa ting). För mig är yoga ett sätt att vara i mig själv på. Jag försöker forma mina dagliga rutiner, mina tankemönster och mina handlingar utifrån ett yogiskt levnadssätt. Jag håller (tyvärr) inte så bra koll på när jag senast stod på yogamattan men jag försöker att så ofta som möjligt känna in min kropp och min andning för att stilla och fokusera mitt sinne. Yogan har blivit som en beskyddande filt som jag sveper om mig för att utmanas, trivas och må bra."

 

 

Lisa

"Jag gick på yoga första gången i högstadiet och har hållit på med det sedan dess. Ibland sporadiskt, ibland regelbundet. Just nu regelbundet och mest ashtanga. Det hänger ganska bra ihop med andra träningsformer jag gillar. Hästsport, löpning. Avskalade, tålamodskrävande grejer som jag ändå förknippar med en fri känsla. De kräver en slags närvaro som jag tänker sprider sig till det man gör och är. Både fysiska och mentala träningsformer alltså.

 

Det är så jag ser på yoga också. Den ska ge en långsiktig hållbarhet, bygga upp styrka som gör att jag håller länge. Mind and body. Jag är intresserad av Ayurveda och gillar dess holistiska synsätt på hälsa. Äta och leva i följsamhet med årstider, dygnsrytmer och sin egen kropp. Också att vara lyhörd för huvudet och vad som rör sig där.

 

Det jag gillar med yogan som fysisk träningsform är att det är en kombo av stretch och styrka; det jobbiga blir liksom skönt (jag hatar styrketräning annars). Det minskar spänningar och får mig att fokusera på kroppen samt släppa huvudet. Bra för kroppskännedomen. Att vända sig upp och ner, vrida och tänja. Plötsligt hittar man nya muskler eller klarar rörelser man inte ens visste gick att göra. Det går att komma in i alla positioner, asanas, men vägen dit måste få ta sin tid. Tålamod utan krav på prestation. Att göra grejer utan konkret mål tror jag är sjukt nyttigt. Hantera ovisshet och våga vänta.

 

Försöka hitta den lilla nyckeln och sen ta den med sig ut i verkliga vardagen."

Anna

"Jag har yogat i mer än tio år. I början var yogan ett komplement till min dåvarande hårda träning, jag tävlade i långdistanslöpning och yogade på mina vilodagar. När jag en dag kraschade – både i kropp och knopp, blev yogan mer än bara ett verktyg för rehab och komplementträning. En transformation skedde som kom att förändra mitt liv. Yogan och den yogiska livsfilosofin vände upp och ned på min världsbild. Och sedan dess förblir jag hänförd dagligen av att det finns så mycket att lära och förstå…

 

Sedan jag själv upplevt yogans helande kraft slår mitt hjärta för att sprida detta vidare och hjälpa andra människor att må bra. I min roll som yogainstruktör vill jag dela med mig av verktyg som hjälper oss att släppa ned axlarna, tillåta introperspektiv och hitta hem till oss själva. Utan pekpinnar, prestige eller förväntningar. För mig är yoga en organisk och levande form av uttryck, en ärlig chans att göra en icke-dömande incheckning med sig själv. Yogasalen är en utmärkt plats för att släppa invanda idéer om hur vi ska röra våra kroppar, våga bryta mönster och gå utanför vår comfort zone.

 

Varje yogastund är en resa i sig, oavsett vilka förutsättningar som ges. Att få dela detta med andra människor är bland det finaste jag vet."

Carina

"Mitt inre vill alltid lite mer än mitt yttre. Jag måste bara tillåta mig själv och ge mig tid att låta det inre vinna över det yttre. Det jag tänker på är att mitt inre jag får utöva yoga betydligt mer än min fysiska kropp. Alltså, jag jojo-yogar, det går i perioder.

 

När jag är i den aktiva perioden så älskar jag det. Det gör mig lugn ända in i själen och jag blir mer pigg och fokuserad. Känner mig hälsosammare eftersom jag då även tänker mer på vad jag stoppar i mig. Det positiva flödet som ger livskraft och livskvalitet tänker jag mig ska bli naturligt konstant. Något jag älskar är mina meditativa dyk i havets djup. Att få vara ett med det magiska undervattenslivet i en timme ger mig kärlek, ett lugn men också en massa energi. Det har blivit mitt sätt att vårda mitt inre.

Finns inte havet runt omkring mig så blundar jag och hamnar där ändå. I den stunden gör jag samma dyk i mitt huvud och lugnet sprider sig i min kropp.

 

En klok liten tjej sa till sin mamma; man tränar inte för att hålla sig ung, utan för att bli gammal. Tänkvärt!"

Helena

"När jag var ca 18 år gick jag på min första yogaklass. Det var i en byggdegård mitt på landet, en Hathaklass med en fantastisk fin yogalärare, Anette. Där började jag min yogaresa.

 

Kundaliyogan har hjälpt mig att landa i mig själv, medan Lyengayoga har varit ett bra komplement för att kunna fördjupa mig i olika asanas. Yogan för mig har blivit en livsstil i tanke, handling och känslor. Jag har yogat till och från sedan jag var 18 år, vilket nu har lett till att jag har utbildat mig till yogalärare. Så den här hösten (2016) kommer jag börja guida klasser.

Yogan började styra mina val i livet. Jag hittade en medvetenhet i mig själv."