Olika typer av yoga

Yoga är en träningsform som kan stärka människors sinne, psyke och styrka. Anledningen ligger i att yogan har flera olika typer som fokuserar på att uppnå olika saker. Alltså finns det yoga för den som vill stressa ner, den som vill bli stark, den som vill minska sin ångest eller den som vill träna kondition.

Många människor förknippar yoga med andningsövningar, mantran och olika positioner. För den som är van vid att yoga, brukar det finnas vetskap om att begreppet yoga rymmer allt ifrån lugna andningsövningar i enklare positioner, till konditionskrävande koreografiliknande övningar. De olika typerna av yoga, har olika syften och därför kan vissa yogaformer passa bättre för olika människors livsstilar. Dessutom har olika typer av yoga effekter på matspjälkning, puls, känslor och immunförsvar.

En lugnare yoga

Idag lever många människor en intensiv vardag, där hjärnan ständigt går på högvarv. Många människor hade därför kunnat dra fördel av att ha en lugn stund på yogamattan. Exempelvis Evy Eir har yogamattor som är perfekta att ta med på ett yogapass där syftet är att fokusera på andningen och att rensa sinnet. Inom den lugnare yogan finns det flera olika typer, där exempelvis Kundaliniyogan fokuserar på att bemästra sinnet genom andningsövningar. För den som är intresserad av att stärka sina leder, öka produktionen av ledvätska och få bättre vävnader, är yinyoga ett bra alternativ. Det som är gemensamt för båda yogaformerna är att de är lugnare och att de fokuserar på andningen och att hålla enklare positioner under flera andetag. En yogaform som är passande för människor som behöver stressa ner och andas.

Pulshöjande yoga

Att känna sig viktlös och som i ett flöde är syftet med vinyasayogan, något som gör att yogaformen är pulshöjande och snabb. Under ett andetag in står man i en position och under utandningen rör man sig in i nästa position. Alltså rör man sig med sina andetag och den här yogaformen är ganska ansträngande. En annan yoga som likaväl är konditionskrävande, är Hathayogan. Den här yogan har som syfte att stärka musklerna och öka hjärtslagens takt. De här formerna av yoga är passande för människor som vill kombinera sitt träningspass med både kondition, styrka och flexibilitet.

Mentalt stärkande yoga

Att använda yoga som en form av psykisk träning, är ett syfte med yogan som helhet, men inom disciplinen finns specifika former av yoga som bygger på att stärka sinnet och psyket. Genom exempelvis mindfullnessyoga eller satyanandayoga kan man få verktyg att stressa ner och ta kontroll över sina tankar. Genom att använda kroppen och använda olika positioner, så lättas spänningar upp i kroppen. Alltså skapar den här typen av yoga en slags systematisk omstart av våra kroppar och passar personer som behöver varva ner och stärka sitt psyke, självkänsla, öka motivation eller minska ångest.

mts_wordx