Yoga i Sverige

De senaste åren har yoga blivit väldigt populärt och runt om i landet finns ett stort utbud av yoga för dem som redan praktiserar denna typ av livsfilosofi eller nyfikna nybörjare. På alla stora gymkedjor erbjuder man olika former av yoga, men det finns även mindre ställen som är inriktade på främst meditation och yoga.

Var i nuet

Så vad är då yoga och varför har det kommit att bli så populärt i Sverige? Yoga är en form av träning och avslappning i ett och koncentrerar sig på både kropp och själ. I yoga bygger man både upp styrka och smidighet men också balans. Man övar sig även i tålamod, andning, koncentration och att vara i nuet. Du lär känna din kropps signaler, både fysiska men också psykiska. Man utgår ifrån olika energier och chakran sägs vara olika centrum där energier samlas.

Många beskriver hur de går ner i varv efter ett pass med yoga och hur de har fått ökad självkännedom efter en tid av olika övningar. I ett samhälle där stress blivit vardag har yoga blivit en tacksam träning som fokuserar på hela människan. Du lär dig att vara i nuet, som att verkligen känna vattnet mot dina händer när du diskar eller upptäcka den underbara doften av black opium på ett mycket mer intensivt sätt.

En gammal livsfilosofi

Yoga har funnits i över 5000 år och ordet betyder “att förena” och syftar på både kropp och själ och till att nå ett högre medvetande. Det var i Indien som yoga uppstod och till en början var det en del hemlighetsmakeri kring den här livsfilosofin. Olika rörelser och andningsteknik skulle hållas inom slutna sällskap och kunskapen om yoga förmedlades muntligt från lärare till elev.

I dag är yoga såpass vanligt i Sverige att även sjukhus och mottagningar i vissa län erbjuder den här formen av träning och avslappning till sina patienter och då främst något som kallas medicinsk yoga. Sjukvården har sett nyttan i att deras patienter får ökad kroppslig och psykisk kännedom och det används inom både somatisk och psykiatrisk vård.

Vanligaste yogan i Sverige

Den vanligaste formen av yoga i Sverige är Ashtanga yoga och den har tydliga influenser från västvärlden. Ashtanga yoga består av väldigt mycket träning och fysiskt krävande rörelser men även med ett fokus på andning. Den här formen av yoga är utformad för att passa både vår fysiskt krävande och hektiska vardag. Man bygger upp sin kropp samtidigt som man tränar sig i medveten närvaro.

Kundaliniyoga är även den populär men då kanske främst för dem som är mer insatta i yoga och har praktiserat den ett tag, även om den passar de flesta. Här ligger fokus på att lära sig att ta kontroll över sitt sinne, vilket är en mer djupgående form av medveten närvaro. Värt att nämna är också att yoga kan sätta i gång väldiga känslomässiga reaktioner så vid exempelvis en period av svårare kris är vissa former av yoga och medveten närvaro inte att föredra.

mts_wordx