Tillbaka till kärnfrågan: Är yoga något för alla?

Vi har konstaterat att yoga kan förebygga, rehabilitera, läka och hela. Vi har också konstaterat att yoga minskar stress, psykisk ohälsa, negativa tankar och avstängda känslor. Får man rätt verktyg tidigt, kanske redan som barn eller tonåring, borde man kunna bli en lugnare, mindre stressad och friskare person som vuxen. Kanske är det värt att prova?

Tänk på dig själv

Ja faktiskt, vi uppmuntrar till viss själviskhet för att förebygga exempelvis utbrändhet, depression eller utmattning. Du behöver ta hand om dig själv och prioritera dina egna behov. Åtminstone tills du är stark nog att även ta hand om andra. Det är inte att vara egoistisk, det är att vara sund. Omtänksam. Osjälvisk.

Du kan likställa det med en nödsituation på ett flygplan. Till vem ger du syrgas först? Just det, till dig själv. Du hjälper dig själv för att kunna hjälpa andra. I den ordningen. Det är både omtänksamt och osjälviskt.

Håll bränsletanken full

När du väl inser att sund själviskhet är någonting positivt blir det enklare att fylla på bränsletanken. Ofta och regelbundet. Att tanka upp sig, om man så vill. Bränsletanken behöver vara full för att motorn ska fungera. Den tankar du full genom att äta rätt, dricka mycket vatten, sova ordentligt, vistas ute i friska frisk luft samt motionera. Glöm inte den viktiga vilan, njutningen och avslappningen. Både kropp och själ behöver sitt.

Ibland räcker det med en kort återhämtningsperiod för att man ska känna sig utvilad och i balans efter en intensiv period. Andra gånger tar det veckor, kanske flera månader och det kanske krävs en större och mer krävande livsstilsförändring. Vid en utmattningsdepression eller utbrändhet kan det också behövas samtalsstöd i kombination med fysisk och mental träning.

Till en början kanske det även krävs viss medicinering, men för den som tar sig tid att upptäcka eller utveckla sin inre yogi eller yogini kan det leda till oanade möjligheter och ett hälsosammare liv. Utan medicin, negativa energier och muskelspänningar.

Vi vågar sammanfatta det hela med att yoga är något för alla.

mts_wordx