Yin yoga och värmen i kroppen

Det finns många olika sorters yoga men yin yoga är en lugnare variant som passar alla sorters kroppar. I kombination med till exempel bastubad ökar värmen i kroppen och sinnet blir ännu mer avslappnat. Bastandet värmer dig, får dig att slappna av och rensar även ut en del gifter ur kroppen. När du sedan utför den lugna yin yogan hjälper du kroppen till ytterligare avkoppling och i längden mer smidighet.

Varför kombinera yin yoga och bastu?

Till skillnad mot andra former av yoga utförs yin yoga alltid sittande eller liggande. Fokus är fortfarande inåt men du låter kroppen och musklerna slappna av helt, vilket gör att du inte går in i de ”perfekta” avsluten i olika positioner. Istället ligger fokus på så kallad passiv stretch då du stannar i varje position i flera minuter, slappnar av i den och kommer djupare både i den specifika ställningen och i ditt medvetande. Om du kombinerar din yoga med bastu mjukar du upp musklerna och slappnar av i sinnet ännu mer, något som kan hjälpa ditt yogautövande ytterligare. Bastubad har även en renande effekt både fysiskt och mentalt – du känner dig ofta född på nytt och mer energifylld. Detta blir ett perfekt sätt att hjälpa kroppen att motverka stelhet och stress, genom att du kombinerar två aktiviteter och praktiker som samspelar så väldigt väl.

Yin yoga för alla

Många som inte är vana vid yoga kan vid första tanken ibland avskräckas och tycka det ser för svårt eller avancerat ut. Då är yin yoga det allra bästa sättet att börja din yogaresa, då den är så mild mot kroppen. Du låter i stort sett gravitationen vara din partner, och med tiden blir din kropp både rörligare och smidigare. Speciellt i dagens stressade samhälle kan yin yoga vara fördelaktigt då den både är långsam och inåtblickande. Tänk på den som en meditation samtidigt som du långsamt skapar mer rörlighet i kroppen. Har du dessutom bastat innan är du mer än redo att sätta igång, alternativt om du vill avsluta ditt yin yoga-pass med ett skönt och avkopplande bastubad. Vilken sorts yoga du än engagerar dig i så det välgörande för kroppen, men hittar du dessutom något extra som kan förstärka din upplevelse så blir det en fantastisk bonus. Känn efter vad som passar dig, prova dig fram och låt dina erfarenheter leda dig rätt. Vad som passar andra kanske inte passar dig, och det viktigaste av allt är att vi lyssnar på våra egna behov när det kommer till kropp och knopp. Gå inåt, lyssna på din inre röst, och skapa din bästa verklighet.

mts_wordx