Yoga – även för män

Att gå på yoga, som är omåttligt populärt bland kvinnor, behöver inte alltid innebära att vårt mål tillslut är att kunna stå på huvudet, även om det finns de som gör det. Vid sidan av alla hälsofördelar och trender är det också dags att se att yoga är till för alla och bör bli en del av vår veckoplanering.

Yoga passar alla

Det finns få saker som får oss att i början känna oss så stela men som vi sedan allt eftersom märker att vi inte bör vara utan så som yoga. Yoga boostar ditt immunförsvar, hjälper till med balansen i kroppen och olika mekanismer som sköter den. Vårt psykiska välbefinnande ökar och vi får en stunds mindfullness där vi enbart kan fokusera på vår kropp och få inre ro.

Det är välkänt sedan länge, ändå kan vi inte helt idag när det mesta är tillåtet och accepterat i vårt samhälle släppa greppet om vilka yoga är till för. Kort och gott är yoga till för alla! Det har visat sig vara lite svårare för män att bjuda på sig själva och befinna sig i det okända när det gäller Yoga men det finns gott hopp om att fler ska våga sig på att försöka.

Ge det en chans

Eftersom yoga är så känt och det finns så många olika kurser, så finns det också ett brett utbud. För den ovane som bara vill testa på men har undanflykter för att komma igång och kanske funderar på vad han ska göra med skägget medan instruktören ber om att alla ska göra ”hunden” finns det också olika lösningar bra skäggprodukter att ta till. Egentligen finns det inga hinder, det män behöver övervinna är att våga bjuda på sig själva och inse att alla under passet är fullt upptagna med sig själva. Det är ingen som både kan lyckas hålla balansen, fokusera på att inte tänka på världsproblem, göra rörelserna och samtidigt stirra på grannen.

Vi kan vara oss själva precis som vi är oavsett utseende, kön eller erfarenhet under ett yogapass. Alla gör utifrån sin förmåga och lyssnar på sin kropp. Ett första steg kan vara att gå en yoga slow kurs och få vänja sig vid rörelserna. Den glada nyheten är att ju mer du utövar yoga desto mer kommer du kunna tänja din stelhet, du kommer få mindre ont i kroppen och dessutom få bättre balans. Snart kan du allt om ibarnets position, krigaren /i och inedåtgående hund/i. Efter ett tag kommer du dessutom kunna göra iträdet/i utan att välta. Även vuxna behöver få känna att de lyckas och ett första steg i yoga är att förstå att det inte går att misslyckas. Det finns olika varianter på rörelserna som passar alla, ja oavsett kön.

mts_wordx