Yoga för nybörjaren

Yoga är en träningsform för alla oavsett hur stel eller rörlig du är. Grunden i yogan handlar om andnings- och koncentrationsövningar. Tyvärr är det många som förknippar yoga med avancerade stretchövningar men hur vig du är spelar inte någon roll.

Yoga är ett effektivt hjälpmedel mot stress. Genom andningsövningar och olika yogapositioner slappnar kroppen av och stresshormonet kortisol sjunker. Långvarig stress utan ordentlig återhämtning kan orsaka sjukdomar och ge försämrad livskvalitet. Stress kan i vissa fall även leda till håravfall eftersom stress kan minska tillförseln av näringsrikt blod till hårrötterna. Genom att äta nyttig mat, yoga och sova bra förbättras hårets kvalitet. Det finns även andra sätt att stimulera hårväxt och bromsa upp håravfall. Produkterna från Recrea ger en märkbar effekt efter två till åtta månader.

Kom igång med yoga

Om du är nyfiken på yoga kan du börja med att titta på yogaövningar på nätet. Det finns gratis instruktionsvideor med grundläggande yogaövningar. Prova några av övningarna hemma för att bekanta dig med yogan.

Nästa steg är att boka in dig på en yogaklass. Om du har ett gymkort där det även ingår gruppträningspass brukar det finnas yogaklasser. Fråga i receptionen vilken nivå det är på yogan och välj rätt klass utifrån det. Det finns också särskilda yogacenter som bara erbjuder yogaklasser. På ett yogacenter brukar det finnas olika typer av yoga och även rena nybörjarklasser. Ofta går det att provträna en gång för att se om yoga är något för dig.

Våga yoga

Många som aldrig provat på Yoga är rädda för att göra bort sig och känna sig dumma när de inte klarar av att utföra de avancerade yogapositionerna. Kom ihåg att yoga inte är en tävling utan istället handlar om att slappna av och djupandas. Jämför dig aldrig med yogagrannen på mattan bredvid utan fokusera enbart på dig själv. Tänk på att aldrig stretcha ut din kropp i lägen där det gör ont. Alltför hård stretch kan nämligen leda till skador. Fokusera istället på att slappna av och känna dig bekväm i positionen.

Praktiska yogatips för nybörjaren

Rätt kläder är viktigt för att yogan ska bli en behaglig upplevelse. Välj mjuka kläder som följer med i kroppens alla rörelser. Ha gärna hellånga tights och en tunn tröja. En varmare tröja som du kan ta av efter uppvärmningen och sätta på igen under den avslutande nedvarvingen är ett annat tips. Du behöver inte ta med en yogamatta eftersom både gym och yogacenter brukar ha mattor till utlåning. Tycker du att det känns fräschare att ha med en egen matta finns det yogamattor till försäljning i de flesta sportaffärer. Att ha en yogamatta hemma gör också att du kan ha yoga som en daglig rutin. Varför inte börja varje dag med en solhälsning?

mts_wordx